Archive for the ‘Osobní’ Category

Smutné chování českých firem

Tuesday, September 8th, 2009

V poslední době, vzhledem k tomu, že jsem členem fundraisingového týmu akce Polibek Múzy, komunikuji s různými firmami a nabízím jim spolupráci. Potíž je v tom, že já s nimi sice komunikuji, oni se mnou bohužel ne. Jak to celé funguje? Pošlu jim dlouhý  a slušný email, který evidentně prosí o odpověď, na jejich kontaktní adresu, kterou mají na webu.

Výsledek? Jedna odpověď z třiceti odeslaných emailů… Uvědomuji si, že moje nabídka (peníze za nic) není příliš atraktivní, nicméně neslušnost toho, že ani neodpovím se mi poměrně nelíbí. Raději zkousnu email typu:

Nezájem.
========
Toto je automaticky generovaný email

než ignoraci. Ignorace mi přijde neslušná až opovrhující a firma tím u mě ztrácí svůj kredit…

Zase něco sháním - wiki

Sunday, August 23rd, 2009

Hledám nějaký šikovný wiki systém, na který bych mohl dávat své Howto. Nejsem ohledně tohoto příliš náročný, ale mám jednu podmínku, kterou například Mediawiki (ta, co je na wikipedia.org) nesplňuje. Touto podmínku je jednoduše říditelný systém práv, který by umožnil:

  • Mít neveřejné články (ke čtení jen pro některé skupiny)
  • Mít pro některé skupiny možnost mít články read-only
  • Systém schvalování nových uživatelů/ jednoduché přidělování práv

Pro MediaWiki sice existuje plužina accesscontrol, kterou v praxi znám z Gewiki, nicméně ten není vyhovující, spíše z něj mám pocit, že nefunguje než funguje…

Slušný Lenovo servis - Bit Servis

Saturday, August 22nd, 2009

Nedávno jsem už nevydržel rachocení svého Thinkpadu, respektive jeho větráku, a rozhodl jsem se ho dát do servisu. Zapátral jsem na internetu po autorizovaných Lenovo/IBM servisech, protože notebook je ještě v záruce.

To bylo první příjemné překvapení, na rozdíl od Asusu, který má jeden jediný centrální servis a to ještě v Ostravě, Lenovo jich má po Praze desítky a několik z nich dokonce nedaleko mého bydliště. Zasondoval jsem ještě na Jabberu a DragonJake mi doporučil Bit Servis, který dokonce není příliš daleko ode mě.

Do servisu jsem se vydal v pátek dopoledne, protože jsem odpoledne odjížděl na delší dobu pryč do míst, kde bych notebooku stejně moc neužil. Z Kačerova jsem byl za chvilku na místě (autobus jede cca 10 minut) a nastal asi jediný problém celé akce. Zjistit kudy dovnitř. Nejistě jsem zazvonil na dveřích, dlouho se nikdo neozýval a už jsem skoro začínal mít vztek, že jsem jel zbytečně, ale nakonec se dveře otevřeli a já vstoupil dovnitř. Pak už to šlo ráz na ráz. Slečna, která reklamaci vyřizovala jen zadala sériové číslo do systému, řekla mi, že mám ještě rok a půl záruku, zapsala do protokolu o předání i UltraBay zařízení, které bylo zasunuto v notebooku a varovala mne, že jeden z techniků má dovolenou a že to bude trvat trochu dýl. To mě zamrzelo, ale co se dá dělat.

Za 10 minut už jsem čekal na autobus zpátky na Kačerov a se svým odjezdem  jsem na celou věc defakto zapomněl. Hned v pondělí se mi ozvalo neznámé číslo, z něj se ozvala slečna, která se mnou v pátek vyřizovala reklamaci, aby mi řekla, že oprava notebooku je hotova…

Shrnuto: Rychlý a zcela bezproblémový servis

Nový blogískovací systém

Sunday, July 26th, 2009

Hledám nějaký nový systém pro svůj blogísek. Hledám tentokrát něco komplexnějšího než Wordpress, který je sice fajn, nicméně už mě trošku začíná nudit a hlavně asi přestane splňovat své účely. Co by se šiklo:

  • možnost klasicky blogískovat (třeba pod /blog)
  • články
  • sekce článků
  • syntax highlighting
  • propojení s Bazaar (decentralizovaný VCS)
  • možnost používat vlastní PHP skripty jednoduše integrovatelné
  • galerie
  • RSS/Atom
  • pěkné URL
  • možnost více jazyků (stačí čj/aj)

Ne všechno je povinné, nicméně maximalní naplnění požadavků by se mi líbilo…

Za vaše doporučení budu rád, celkem mě láká Drupal, jen prosím zbytečně nedoporučujte Joomlu, s Joomlou nejsem duševně kompatibilní…

Vánoce, Vánoce přicházejí

Saturday, November 1st, 2008

Už máte nakoupené dárky? Ne? A aspoň vánoční výzdobu? Taky ne?

Co je to s vámi, je nejvyšší čas…

Asi žijeme v bláznivé době, když do nás toto hučí všechny obchodní domy a reklamy… Celé mé rozčarování vychází z vánočního prodeje, který jsem před týdnem a půl potkal v centru Prahy

Tak jsem zase tady aneb co se teď vlastně děje

Wednesday, March 26th, 2008

Po delší době jsem zase tady a vrhám se do aspoň o trošku častějšího blogování než jak tomu bylo za poslední dva měsíce, když jsem půlku tohoto času strávil mimo republiku a půlku v plné polní/práci.

Čemu se teď věnuji:

Aktuálně z hlediska programování, Linuxu a počítačů vůbec pracuji na několika “projektech”, především v Pythonu, ale tu a tam sklouznu i k takovým veselostem jako je úprava skriptu v Ruby nebo naprosto nepopsatelné programování v Bashi.

T61ctl

Sada skriptů pro Thinkpad T61, vycházející z modulů tp_smapi a thinkpad_acpi, s cílem co nejefektivněji ovládat svůj notebook. Aktuálně to umí jen hezky pracovat s baterkou, řekne vám kolik váš notebook ještě vydrží, další skript umí softwarově zapínat a vypínat Bluetooth.

Idea tohoto skriptu je taková, že vše lze ovládat jedním příkazem, buď pomocí Ncurses rozhraní, nebo pomocí parametrických příkazů (něco jako apt-get install/remove)

PyCrawler

Kvůli tomu, že mám za úkol vytvořit DVD z fotek a dalších souborů, to celé v nějakém autorun.bat + HTML kabátku. Za tímto účelem jsem se pustil do vývoje Crawleru v Pythonu, který by prováděl akce podle přípon souborů. Dokončení se blíží, protože už je na mě tlačeno, abych to celé dokončil. Výsledek snad bude multiplatformní a kdyby pak měl někdo časem chuť udělat nějaké jednoduché GUI třeba v Tkinteru, nebránil bych se mu :)

PyTTT

Můj dlouhodobý projekt na seminář Unix, který nemá s Unixem mnoho společného. Už o něm toho bylo napsáno dost, ale pořád ho dost není

Sazba střediskového almanachu

Ano, to mě taky čeká, jedna z nejdrsnějších prací v LaTeXu, která mě zatím čeká. Sazba cca 60ti stránkové knihy, s obrázky, dvousloupcová, spousta všelijakých obrázků, scanů a podobně. Zkrátka a dobře spousta srandy s TeXem

Skauting a profesionální deformace

Tuesday, November 6th, 2007

Profesionální deformace, asi každý ji nějak máme. Už to, že se smějete matematickým nebo IT vtipům je deformace, a často je mnohem hůř.

Není tomu tak dávno (poslední neděle) co jsem jel domů ze skautské výpravy autobusem. Pro ty méně znalé, co to znamená jet ze skautské výpravy, pokusím se to nějak stručně shrnout

  • Představte si, že máte doma hyperaktivní dítě ve věku +- 9 let.
  • Takže teď vstaňte, pokud máte domácí zvíře, šlápněte mu na končetinu nebo ocas, něco rozbijte, chvíli křičte (je jedno co, klidně nějaké nesmysly)
  • Gratuluju, právě jste na chvilku měli alespoň trošinku autentickou atmosféru
  • Nyní si své poslední vjemy vynásobte sedmnácti
  • To je síla, co? Tak teď to poslední, představte si, že to celé trvá pět dní…

Pokud jste ještě nespadli pod stůl, tak vězte, co je jako bonus… Zodpovědnost, nutnost organizovat program a další…

Takže, abych se vrátil k původnímu příběhu, jel jsem ve stavu absolutního vyčerpání domů, autobusem 334 směr Kamenice, Těptín. Beren vybitý a cesta daleká, asi 50 minut. Uložil jsem hlavu bez ohledu na tělo do horizontální polohy, opřel ji o sklo a věnoval se zenové filozofii ( Pro neznalé, Zen se snaží o to, aby nic nechápal a ničemu se nemusel věnovat ).

Do tohoto stavu si za mne sedla maminka se svým synem, kterému mohlo být tak 7-8 let. Nebudu tvrdit, jak jsem se snažil neposlouchat, ale byl jsem ve stavu, kdy jsem neměl sílu ani to ignorovat, ani špicovat uši. Prostě to ke mně doléhalo. A musím říct, že šlo o dvojici téměř ukázkovou. Rodiče byli rozvedení, to jsem brzy pochopil. Asi po pěti minutách začal kluk se záchvatem tuberického kašle a bylo jasno. Maminka začali klukovi vyčítat, že to měl říct dřív, že mohli zajít k doktorovi. Klučina naprosto typicky odpověděl mlčením a maminka pokračovala dál. Mezitím kluk začal opravdu luxusně popotahovat. Nikoliv, že by snad chtěl brečet, ale měl rýmu jak trám a s něčím jako kapesník se moc nepáral. V tu chvíli se začala ozývat má deformace táborového zdravotníka.

Popotahování způsobuje stékání hlenů do krku, které pak vyvolávají kašel a celá bronchitida se tím zhoršuje. Z krátkodobého hlediska to pak zvyšuje intenzitu i četnost kašle. Toto chování je proto docela nežádoucí a ukončit popotahování by nepochybně mě být vhodný krok ke zlepšení celého zdravotního stavu.

Jenže otočte se v autobuse a řekněte: Milostivá, kdybyste vašemu synovi dala kapesník, nemusel by popotahovat a nehromadili by se mu hleny v krku. Nekašlal by pak tolik, víte? Já osobně jsem si ani netroufal odhadnout její reakci, natožpak, abych si troufal ji oslovit.

Ale vrtalo mi to hlavou, jestli bych to přeci jen neměl říct, ale upřímně, kdo by se k tomu odhodlal. A tak cesta ubíhala dál a já, chca-nechca poslouchal i další rozhovory. I probudila se ve mě další ze skautských deformací. Hodnotit cizí chování vůči dětem nebo jeho připravené programy. ( Pro všechny skalní programátory co zavětřili, programem je míněna činnost s dětmi, nikoliv spousta jedniček a nul) Po chvilce jsem objevil několik drobných metodických chybek, ale jinak musím hodnotit, že byla na matku poměrně slušně metodicky vybavená a práci s dítětem docela zvládala. Pak ovšem přišla naprosto typický scéna o dvou aktérech, malý kluk a matka.

A: Viktore, kam jsi dal ten mobil?
B: Já nevim...
A: Že ty jsi ho tam nechal?
B: <Ticho>...</Ticho>
A: Tak Viktore, to není žádná sranda, kde jsi nechal ten mobil?
B: Já nevim
A: Že ty jsi ho nechal u tety Hanky?
B: Asi jo
A: Ale ne, když jsme od tety odcházeli, ještě jsi ho měl
<Ticho>...</Ticho>
A: Viktore, to není žádná sranda, nemáš ho někde?
B: Nemám
A: Počkej až přijede táta, ale já ten mobil platit nebudu...

Dál už bylo ticho…
Jen můj smích mi zněl v duši dál, protože vím, že to byl úplně typický kluk