Unixové objevy

March 9th, 2009 by Jakub Lucký

Dovolil jsem si sem zapsat pár Unixových objevů, které jsem v poslední době učinil

unp

Balík unp je pěkný, propracovaný Perlovský skript určený na rozbalování absolutně všech archivů a zvládá vše sám bez parametr.

find

Find vedle spousty šikovných hledání umí být také nebezpečným nástrojem, pokud se vám někdo přihlašuje na SSH (a nemá rootovské práva), protože pomocí find (a některých jeho voleb, především -writable) lze v systému najít všechny skripty, do kterých mám možnost zapisovat. A pokud se najde takový skript, který obvykle spouští admin (takže často jako root) a bez kontroly, pak je pohroma (díra) na spadnutí, protože si tam je jednoduše možné připsat jakýkoliv kód.

pure-ftpd-mysql

Velmi jednoduše nastavitelný a spravovatelný FTP server, instalace i s nastavením a TLS šifrováním za 15 minut

lm-sensors

lm-sensors sice nejsou žádnou novinkou, ale zjistil jsem, že bez problémů zvládájí oba mé stroje, T61 i Little Falls 2, na kterém dokáží i regulovat větrák

Geogebra

Tahle pro studenty středních škol dokonalá multiplatformní fíčurka mi byla představena na hodinách matematiky a je vážně dokonalá. Umožňuje velice pěkně kreslit a řešit úlohy  z planimetrie i analytické geometrieve 2D. Propracovaná lepší náhrada za Cabri.

Encfs

Velmi jednoduché řešení šifrovaných souborů, je integrováno do fuse a nic víc pro svůj běh nepotřebuje.

Leave a Reply