Neúprosná statistika - Linux válcuje Vistu

October 22nd, 2007 by Jakub Lucký

Vista je na ústupu! Microsft jde ke dnu! Blíží se úsvit Linuxu! Končí éra Internet Exploreru! Gecko začíná ovládat svět!

Každý alespoň trochu malinko přemýšlející čtenář (proto tento článek vychází až odpoledne, nikoliv ráno, kdy je myslivost většiny jedinců včetně mě nulová) asi přemýšlí, kde jsem k podobným výkřikům přišel, neboť ani ti nejzarytější zastánci Linuxu by se neodvážili tvrdit podobné věci. Odpověď je jednoduchá:

Dnes ráno mi po velmi krátké době provozu tohoto blogísku dorazila statistika z Toplistu a já nestačil věřit svým očím. Že tu nebylo moc návštěvníků, to asi nikoho příliš nepřekvapí, ale statistika operačních systémů a prohlížečů je opravdu neúprosná.

Operační systémy

  • Linux - 75%
  • Windows 2000 - 12,5%
  • Windows XP - 12,5%
  • Windows Vista - 0%

Jak je v této statistice jasně vidět, Windows Vista nemají uživatelům co nabídnout a většina z nich se obrací na Linux. Pochopitelně existuje i několik tradicionalistů, kteří používají starší verze Windows.

Webové prohlížeče

Podobně jako je tomu v operačních systémech, i ve webových prohlížečích se projevil nový trend.

  • Gecko - 100%

Internet Explorer 7 evidentně také neuzaujal a dokonce i skalní příznivci Opery přešli na osvědčené Gecko s jeho často až netušenými featurami, o kterých se ostatním prohlížečům může jen zdát. Namátkou třeba modifikovatelnost, rozežranost nebo třeba výborně implementované zamrzání.

Co z toho plyne?

Jak vidno, Microsoft a jeho produkty jsou pouhým odkazem odkazem minulosti. Současnost patří Linuxu

Prosím všechny čtenáře, aby mě nebombardovali statistikami z jiných, vesměs nedůvěryhodných webů, jejichž statistiky nemají valnou výpovědní hodnotu. Jakékoliv rozdíly mezi jejich a mým měřením jsou v rámci statistické chyby.

2 Responses to “Neúprosná statistika - Linux válcuje Vistu”

  1. Whitek Says:

    o tom, ze Vista je na ustupu se jiz vi, dyd jsou http://blog.webtrh.cz/windows-vista-zamerne-vadne.
    Co me ale zarazilo, jsou prohlizece - sam jsem na Opere (protoze je proste nejlepsi a nejrychlejsi prohlizec na svete), nebo jsem si snad zapomnel vypnout cloaking device?

  2. Dragon Jake Says:

    Těch 12.5% je mých, nicméně se můj OS už nedá moc nazvat Windows, ale spíš hybrid-kernel-2.0.0.1 (ano, jedná se o cloaking) :P

Leave a Reply